background
header
pin

Wij vinden het
fijn als u pint

hond

Honden zijn welkom,
maar wel aangelijnd

parkeren

parkeren

Dier van de maand Kruintje

' Mijn naam is:
“Kruintje”, onder de cavia’s zijn er heel veel verschillende haartypen, ik behoor tot de borstelhaar type. Ik heb over het hele lichaam kruinen ook wel rozetten genoemd, vandaar dus mijn naam.
Ik ben een:
Cavia, ik heb wel eens gehoord dat mensen ons marmotjes noemden maar dat zijn we niet hoor, we zijn wel beide knaagdieren maar behoren ieder bij totaal verschillende dierenfamilies.
Kijk maar eens naar de foto met de verschillen.
Geslacht:
Ik ben een vrouwtje ook wel zeugje genoemd. Mannetjes cavia’s zijn beertjes.
Gaat er al een belletje rinkelen? Bij de varkens heet een vrouwtje ook zeug en een mannetje een beer.
Ik woon:
in de winter in de stal, daar is het lekker warm en heb ik samen met de andere cavia’s veel ruimte en schuilhutjes. Cavia’s zitten graag in grotten en holen. Cavus = grot/hol, daarvandaan komt de naam cavia.
In de andere seizoenen wonen wij in ons eigen caviadorp. Daar staat een molen, en een hele rij met oude herenhuizen waarin we wonen.
Wij zitten dan naast het terras kom je eens kijken? Onze leeftijd:
Ik zit op middelbare leeftijd, ongeveer 4 jaar oud alweer, de tijd gaat snel als je het leuk hebt. Een cavia kan tussen de 5 en 8 jaar oud worden.
Waar kom ik vandaan:
Mijn verre voorouders komen uit Peru, daar leefden wij circa 3000 jaar geleden al en werden we gehouden door de indianen, die gebruikten ons hoofdzakelijk als voedsel.
Veel mensen denken dat wij uit Guinea komen door onze Engelse naam Guinea pig’s maar Guinea staat voor een oud Engelse munt van ongeveer 21 shilling (€ 1,45). Dat werd er vroeger voor onze soortgenootjes betaald.
Lievelingseten:
Ik eet het liefst gras en hooi, de hele dag door eet ik dat. Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en moeten dit uit hun voedsel halen. Daarom krijg ik ook elke dag brokjes waar deze vitamine C in zit. Ook krijg ik elke dag een stukje brood, een klein stukje mandarijn, mmm jammer dat ik daar niet meer van krijg.
Mijn baasje heeft nu een komkommer gekocht daar krijg ik elke dag ook maar een heel klein stukje van. Ze zeggen dat als ik te veel groente en fruit eet dat ik aan de diarree kom. Tja, prrrrrt dat lijkt me ook niet zo fijn.
Nu we het toch over de uitwerpselen hebben wil ik je ook wel vertellen dat ik mijn eigen keutels (de zachte nachtmest) opeet. Niet vies hoor, maar heel belangrijk voor mij. Zo benut ik het voer optimaal, 2 x dus. Omdat mijn darmen altijd in werking zijn en het voer heel snel erdoor gaat verteert het niet voldoende en krijg ik o.a. te weinig vitamine C en B opname. In de nachtmest zitten daar de restanten van in, dus eet ik deze op.
Ik mag niet alles hebben daarom heeft mijn baasje bij de foto’s een lijstje gezet wat ik wel en niet mag eten.
Misschien voor jouw ook handig als je cavia’s hebt.
Wat voor geluid maak ik:
Ik maak heel veel verschillende geluiden. Gelukkig piep en knor ik het meeste dat is een teken dat ik me goed voel. Als ik hard piep dan vraag ik om aandacht en als ik boos ben ga ik klappertanden.
Hobby’s:
In de zomer lekker door het hoge gras lopen en in de schaduw onder een boompje zitten. Ik houd niet zo van zonnebaden want ik heb geen zweetklieren, ik voer de warmte af via onze voetzooltjes en oren, maar dat is eigenlijk nog niet genoeg dus het liefst zitten ik dan in de schaduw.
Vriendjes:
Wij zijn gezellig met 5 dames samen, af en toe wel wat veel gekwebbel hoor! Cavia’s zijn echte groepsdieren met een duidelijke rangorde in de groep.
Je raad het al, ik ben altijd “haantje de voorste”. We hebben allemaal een andere kleur en iets verschillende structuur van vacht. Je hebt wel 12 verschillende soorten, ook naakte haha!
Hekel aan:
Onverwachte vervelende geluiden dat is lastig en maak ik bromgeluiden. Dit komt omdat mijn gehoor zeer sterk ontwikkeld is net als de smaak- en reukzin.
Verzorging:
elke dag krijg ik hooi, brokjes , fruit en/of groente en vers water.
Ook worden er om de dag de vieze plekken uit ons hok gehaald, zodat het schoon en droog is. Ons hok moet vaker schoongemaakt worden als dat van bijvoorbeeld een geit, omdat wij met onze neusjes dicht op de grond lopen en niet zo van de stank houden.
Op de bodem ligt zaagsel en geen stro, ik houd echt niet van stro daar krijgen ik wondjes van aan mijn voetjes.
Ik kan het beste ook op een harde ondergrond lopen anders moeten ze veel vaker mijn nagels knippen omdat ze dan niet slijten en sneller te lang worden.
Langharige cavia’s moeten dagelijks voorzichtig geborsteld worden, bij mij hoeft dat niet. Maar mijn vacht wordt wel gecontroleerd op kale plekken, parasieten en of deze nog glanst.
Dit heeft Linda Broekhuis met mijn baasje pas nog gedaan en ze hebben ook gekeken of mijn oren schoon, mijn ogen helder en de tanden niet te lang waren. Gelukkig alles goed en hoef ik niet naar de dierenarts om mijn tanden bij te laten werken, brrr zou ik niet leuk vinden.
Als ze mij oppakken om dit te controleren benaderen ze mij heel rustig want ik vind het niet fijn om onverwachts van boven opgepakt te worden. Ik heb de neiging dan om te “bevriezen” heel stil te gaan zitten en dan plotseling weg te schieten.
Ze pakte mij heel voorzichtig op met twee handen en mijn achterlijf werd goed ondersteund. Dit omdat ik echt niet mag vallen want mijn korte pootjes kunnen de klap niet opvangen en kan ik ernstig verwond raken. Ik kan dus niet springen en geen hoogte inschatten.
Mijn baasje vindt mij:
Een leuk nieuwsgierig diertje. Mijn baasjes wilde dat iedereen ons goed kon zien vanaf het terras.
Alle verzorgers hebben niet voor niets meegewerkt aan de bouw van het cavia dorp, want het is een mooi dorp geworden met molen en herenhuisjes, waar we een prachtige plek hebben om te schuilen, te grazen en te spelen.

Contact

Speel- en kinderboerderij "Strubbert"
Koebushorst7
7245 TD Laren (Gld.)
0573-221306
kbstrubbert@hetnet.nl

Entree en openingstijden

Entree:
€ 4,00 p.p.
Kinderen t/m 2 jaar gratis
Seizoenskaart:
€ 12,50 p.p. ook via deze website te bestellen.

1 april tot 1 november.
- Maandag
in alle schoolvakanties (en op afspraak voor o.a schoolreizen)
- Dinsdag t/m vrijdag
10.00 - 17.00 uur.
- Zaterdag en zondag

10.00 - 18.00 uur. In de wintermaanden ALLEEN op afspraak.