background
header
pin

Wij vinden het
fijn als u pint

hond

Honden zijn welkom,
maar wel aangelijnd

parkeren

parkeren

Dier van de maand Barack

' Mijn naam is:
“Barack” ik en mijn vriendje Obama zijn naar kinderboerderij Strubbert gekomen in januari 2009 toen Barack Obama president van de Verenigde Staten werd, vandaar onze namen!
Ik ben een:
Alpaca. Ik hoor vaak kinderen zeggen “Kijk daar loopt een lama. Fout hoor, ik ben echt wel anders. Kijk maar eens op de foto “Kun je de verschillen zien?”.
Geslacht:
Ik ben een mannetje, ook wel macho genoemd, Spaans voor mannetje. Ik ben wel gecastreerd, dus zo 'macho' ben ik niet meer, hoor! Door het castreren hoopten mijn baasjes dat ik rustiger zou worden, maar ik doe gewoon lekker wild als ik daar zin in heb. De vrouwtjes heten hembra’s en de jongen cria’s. In Nederland worden tegenwoordig steeds vaker gewoon de namen hengst, merrie en veulen gebruikt.
Ik woon:
Vooral in de wei, maar ik kan ook naar binnen om te schuilen.
Mijn leeftijd:
Is 7 jaar. Alpaca's kunnen 15 tot 20 jaar worden.
Waar kom ik vandaan:
Mijn soort komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte uit de landen Peru en Chili (Zuid-Amerika) en wordt al duizenden jaren gehouden voor mijn vacht, vruchtbare mest, en vlees. Mijn wol is heel goed. Het isoleert, is slijtvast en kriebelt niet. Prima om een lekkere trui van te hebben, dus! Mijn wol is niet vet, zoals dat van schapen. Het valt nog niet mee om mij te scheren, gelukkig hoeft het ook maar 1 keer per jaar. Ik zie er heel gek uit als ik geschoren ben: kijk maar naar de foto’s.
Lievelingseten:
Ik eet vooral gras en hooi. Op de kinderboerderij krijg ik ook elke avond wat brokjes. Die vind ik heel lekker. Je hebt mij misschien wel eens zien kauwen op kleine stukjes gras die terug komen in mijn mond, dus ben ik een herkauwer. Mooi niet zeggen anderen weer; “ Hoewel je als kameelachtige ook herkauwt val je niet onder de herkauwers, omdat je 'maar' drie magen hebt, een gespleten bovenlip en een tand in de bovenkaak”. Och, wat maakt mij het ook uit het eten smaakt me goed.
Wat voor een geluid maak ik:
Ik kan verschillende geluiden maken. Ik kan hummen, hinniken, gorgelen of een paringsroep doen. Net als de kameel en de lama kan ik ook spugen. Dit doe ik alleen als ik me in het nauw gedreven voel.
Hobby’s:
Kijken wat mensen aan het doen zijn. Ik ben heel nieuwsgierig!
Vriendjes:
Hier op de kinderboerderij is Obama mijn beste vriend. Ik ben blij dat hij er is, want ik houd niet van alleen zijn, ben een kuddedier. Hij heeft trouwens een hele andere kleur vacht als ik, alpaca’s hebben wel 22 verschillende kleuren/tinten wol.
Hekel aan:
Me bedreigd voelen! Bijvoorbeeld toen er mensen waren die mij en Obama probeerden te stelen vorig jaar, dat was heel eng! Gelukkig is het ze niet gelukt.
Verzorging:
Elke dag krijg ik hooi, brokken en lekker vers water. Ook wordt elke dag mijn poep opgeruimd. Ik poep altijd netjes op dezelfde plek. Ik loop op hele zachte, maar heel sterke, eeltkussens en heb dus geen klauwen of hoeven. Iedere poot heeft twee tenen met grote nagels deze moeten bij mij 1 tot 2 keer per jaar geknipt worden. Dit is pas nog gedaan, ook heb ik vorige week nog een spuitje gekregen tegen worminfectie. Als mijn tanden te lang worden, kan het zijn dat ze geslepen moeten worden, gelukkig was dit bij nog niet nodig. Aan mijn ruggengraat kun je voelen of ik te dik of juist te dun ben. Door al die warme vacht valt dat namelijk niet op.
Mijn baasje vind mij:
Een mooi dier met een geinig koppie. Maar als ze ons komt verzorgen wil mijn maatje Obama haar wel eens plagen, want dan doet hij net alsof hij gaat spugen. En soms dan …… hij is gewoon een beetje gek!

Contact

Speel- en kinderboerderij "Strubbert"
Koebushorst7
7245 TD Laren (Gld.)
0573-221306
kbstrubbert@hetnet.nl

Entree en openingstijden

Entree:
€ 4,00 p.p.
Kinderen t/m 2 jaar gratis
Seizoenskaart:
€ 12,50 p.p. ook via deze website te bestellen.

1 april tot 1 november.
- Maandag
in alle schoolvakanties (en op afspraak voor o.a schoolreizen)
- Dinsdag t/m vrijdag
10.00 - 17.00 uur.
- Zaterdag en zondag

10.00 - 18.00 uur. In de wintermaanden ALLEEN op afspraak.