background
header
pin

Wij vinden het
fijn als u pint

hond

Honden zijn welkom,
maar wel aangelijnd

parkeren

parkeren

Dier van de maand KARAN

Mijn naam is:
Karan
Ik ben een:
Tja, ik weet het zelf niet meer. Een fjord is officieel een Fjordenpaard, dus dan zou je denken dat ik een paard ben. Maar een fjord heeft een schofthoogte tussen de 1.35 m tot de 1.50 m en dat behoort weer tot de pony's. Hierover verschillen dus de meningen. Eerlijk gezegd vind ik het wel grappig hoor dat ze niet weten waar ik bij hoor en het kan me ook niets schelen.
Geslacht:
Ik ben een mannetje, omdat ik gecastreerd ben noemen ze mij een ruin.
Ik woon:
In de wei en in de stal.
Mijn leeftijd:
Is 24 jaar dus heb al een aardig leeftijd bereikt, maar ben gelukkig nog in een goede conditie. Fjordenpaarden kunnen in het algemeen oud worden en makkelijk ouder als 25 jaar tot wel 35 jaar. Ik mag hier dus gewoon lekker oud worden.
Waar kom ik vandaan:
Mijn soort komt uit Noorwegen, wij zijn vernoemd naar de fjord, dat is een inham in een berg.
Lievelingseten:
Ik vind gras het lekkerst. Ook eet ik vaak hooi en wat paardenbrokjes.
Wat voor geluid maak ik:
Ik hinnik als er onbekende paarden over de weg zie gaan en ik bries als ik na een inspanning weer ontspannen voel b.v. als ik een eindje hard gelopen heb. Soms briezen/snuiven paarden als ze zich onzeker voelen en gevaar zien dan waarschuwen ze de andere paarden. Gelukkig komt dit bij maar zelden voor.
Hobby’s:
Rennen, ’s avonds als de kinderboerderij gesloten is wordt het hek van de wei los gemaakt en mag ik op de paden lopen met mijn maatje Cas. Dan ren ik heel hard samen met hem over terrein, geweldig!
Vriendjes:
Ik wil graag een vriendje bij me hebben, anders voel ik me ongelukkig. Mijn vriendje is Cas een minipaardje.
Hekel aan:
De hele dag binnen staan en enge, onverwachte situaties. Soms moet ik even in de winter binnen staan als het heel erg koud is en het heel hard waait. Ik krijg wel een mooie wintervacht die mij beschermt tegen de kou. Normaal loop ik dus gewoon in een wei maar als het erg hard regent kan ik gaan schuilen in mijn stal.
Verzorging:
Elke dag wordt mijn mest uit de stal en wei gehaald. Ook wil ik graag iedere dag vers water en voer. Lachen, mijn baasje heeft een afwasborstel bij mijn drinkersbak gehangen zodat iedereen ziet dat mijn waterbak elke dag schoon gemaakt moet worden. Als ik niet voldoende gras kan eten krijg ik hooi en als het nodig is paardenbrokken. Ik zou elke dag wel heel veel brokken willen eten maar dan wordt ik te dik en dat is dus ongezond. Daarom kijkt mijn baasje wat ik al gegeten en gedaan heb die dag en hoe mijn conditie is of ik wel brokken mag. Elke dag krijg ik een broodje met biotinemix dit zorgt ervoor dat mijn hoeven sterk blijven. In de lente en zomer krijg ik nog een broodje met knoflookpoeder (stinkt wel hoor) maar dat is ervoor dat ik geen huid irritaties meer krijg van b.v. vliegen. Ook hebben ze een dazenval in de wei geplaatst, die vangt dazen ook wel horzels genoemd. Dit zijn een soort vliegen die mij vervelend kunnen steken. Het is fijn dat mijn hoeven regelmatig bekapt worden, anders kan ik niet goed lopen. Toen ik nog voor de kar op straat liep, had ik hoefijzers onder. Regelmatig krijg ik een pasta tegen wormen, anders word ik ziek en krijg ik buikpijn. De paardentandarts heeft voor een paar maandjes terug nog naar mijn gebit gekeken, gelukkig zag het er nog goed uit. Jaarlijks komt de dierenarts bij mij kijken en krijg ik een spuitje tegen influenza (griep) en tetanus (bij een wondje dat er geen infectie komt). Het is heerlijk als ze mij borstelen, de manen en staart knippen. Leuk hoor dat mijn baasje wel eens iets anders wil als het standaard geknipte kapsel van mijn manen. Zo heeft Linda Boekhuis, een stagiaire dierverzorgster, mijn manen in puntvormen geknipt, daar heb ik al veel complimenten over gekregen.
Mijn baasje vindt mij:
Een fantastisch lief paardje, een allemansvriend. Karan kwam goed beleerd zowel onder het zadel als voor de kar hier. Al snel bleek hij betrouwbaar, werkwillig en nieuwsgierig te zijn. In de loop der jaren heeft Karan op de kinderboerderij heel wat kindjes rond gereden, stagiaires en vrijwilligers hebben hem bereden onder het zadel. Zelf hebben wij prachtige menritten met Karan gemaakt. Onvergetelijk was de vakantie in Noord Brabant met hem. Karan trok de kar en samen hebben wij genoten van de prachtige Drunense duinen.

Contact

Speel- en kinderboerderij "Strubbert"
Koebushorst7
7245 TD Laren (Gld.)
0573-221306
kbstrubbert@hetnet.nl

Entree en openingstijden

Entree:
€ 4,00 p.p.
Kinderen t/m 2 jaar gratis
Seizoenskaart:
€ 12,50 p.p. ook via deze website te bestellen.

1 april tot 1 november.
- Maandag
in alle schoolvakanties (en op afspraak voor o.a schoolreizen)
- Dinsdag t/m vrijdag
10.00 - 17.00 uur.
- Zaterdag en zondag

10.00 - 18.00 uur. In de wintermaanden ALLEEN op afspraak.